Логотип

Івано-Франківське обласне відділення МАН України

Адреса:

вул. Шевченка, 79, к. 101,

м. Івано-Франківськ, 76018

E-mail: man.if@ukr.net

Семінар-практикум з фізики і астрономії

27 квітня 2023 року на базі Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника проведено семінар-практикум «Педагогічний супровід обдарованих дітей як платформа для професійної орієнтації слухачів гуртків відділення фізики і астрономії МАН України» (у рамках методичного проєкту-супроводу «Від креативного педагога до творчої особистості учня. Партнерська взаємодія») для керівників і слухачів гуртків Івано-Франківського обласного відділення Малої академії наук України та гуртків дослідницько-експериментального напряму в системі МАН територіальних громад області.

Участь у заході взяло близько 50 учасників із Івано-Франківського ліцею імені Миколи Сабата, Івано-Франківського спортивного ліцею, Івано-Франківського МАНУМ Івано-Франківської міської ради, ліцеїв Рогатинської, Галицької,  Тлумацької,  Долинської, Коломийської територіальних громад.

Захід відбувся на фізико-технічному факультеті, який є надійним партнером впродовж 26 років Івано-Франківського обласного відділення Малої академії наук України в організації та проведенні різноманітних заходів наукового відділення фізики і астрономії. За ці роки 227 учнів стали учасниками ІІ та ІІІ етапів Конкурсів-захистів, 5 з них отримали стипендії Президента України, близько 20 пішли у велику науку. Живе спілкування з викладачами факультету, докторами фізико-математичних наук Володимиром Коцюбинським, Богданом Рачієм, кандидатом фізико-математичних наук Ігорем Ліщинським стане доброю мотивацією для юних науковців на шляху досягнення результативності в сфері підготовки науково-дослідницьких робіт.

Учасники дійства обмінялися досвідом оволодіння методами наукового пізнання дійсності та формування принципів патріотизму та демократичних цінностей в сучасному суспільстві.

Необхідною складовою наукового проєкту є експеримент. Тому екскурсії в науково-дослідницькі лабораторії фізико-технічного факультету дадуть можливість в наступному гуртківцям разом з викладачами включатися до їх проведення.

Такий семінар сприятиме виокремленню особливостей педагогічного супроводу юних науковців в процесі професійного самовизначення, удосконалення методів і форм роботи керівників гуртків відділення фізики і астрономії з обдарованими здобувачами освіти в системі МАН.